Vattenläget 20200814
Vi har återigen stängt av trycket som nu kommer att minska successivt tills det bara strilar svagt..
Bättre lågt tryck än inget vatten alls. Vi har nu servat filtren och anläggningen och den går just nu maximalt. Vi producerar i stort sett det vi normalt förbrukar per dag. MEN vi har en större förbrukning än vanligt.
När vi nu jämför med avloppet så är den större mängden som förbrukas "utanför huset". Det ökade direkt när värmen kom. Betänk då att om alla förbrukar 100 liter till per andel utomhus, så blir det de kubikmeter vatten som felar.
Vi kommer att se närmaste dygnet om nivån hämtar sig. Tyvärr är det så att vi har en lägre grundvattennivå som antagligen är problemet. Det rinner inte till och kompenserar för den ökade förbrukningen. Det har heller inte regnat så mycket så att det fylls på, vilket sker direkt i och med att det läcker i gamla borrhål.
Väderprognosen framåt visar på 10 dagar utan regn som den ser ut idag. Därmed är risken att grundvattnet sjunker ytterligare.
Alltså, spara klokt!
För det längre perspektivet kommer vi att se över möjligheterna att mäta grundvattennivåerna i brunnarna i förhållande till nederbörd och förbrukning, för att planera strategiskt för framtiden. Det finns tankar om hur vi ska ha en lite större buffert.
Men där vi står nu finns bara en lösning, och det är att vara ytterst återhållsam med vårt dyra vatten för vattning och dylikt. Det faller på var och en att se om sitt hus och vårt gemensamma, genom att ta tillvara regnvatten för behovet i trädgårdarna. Det är inte ofta vi hamnar där vi är nu, men om all vattning skulle ske med regnvatten, hade vi antagligen inte haft problem nu heller. För alla som inte återvinner regnvatten, men ändå vattnar, är det dags nu att börja. Det är en första och mycket effektiv åtgärd till låg kostnad. Och det är enkelt.
Om du inte vet hur så kan styrelsen tipsa om enkla effektiva lösningar. Kolla tidigare mail med länkar, eller fråga!