Regnvattenåtervinning

Regn, regn och åter regn - ett gyllene tillfälle att se över sin regnvattenåtervinning. Beroende på hur mycket du odlar och behöver vattna, kan du enkelt fylla många kubik regnvatten för kommande odlingssäsong. Våra grundvattenförråd fylls också, men det är ett avsevärt "dyrare" vatten om det bara ska gå till vattning av odlingar. Och, om det blir extremt låga grundvattennivåer som föregående sommar, slipper vi oroa oss för att vattnet sjunker till en gräns där det inte går att pumpa mer. Vad vi kunde se under tidiga hösten innan regnen kom, var att den extra förbrukningen som inte gick i avloppet, alltså förbrukades "vid sidan av", hamnade utanför marginalerna vi hade då.

 

En mycket enkel och billig lösning är att ta tillvara regnvatten för vattning och annan uteanvändning. Enligt statistik från SMHI så är årsnederbörden mellan 500-700 mm hos oss. Det betyder 50-60 kubikmeter regnvatten årligen på en byggnad på 100 kvadratmeter. Så mycket behöver man inte och ett problem kan vara att det regnar mest som minst när man behöver det. Men det regnar alltid ändå några dagar på en månad och med rätt framförhållning räcker det för de flesta behov.

Om du har ett stuprör på varje hörn av huset, så kommer det 250 liter i vart och ett av dessa om det regnar ca 10 mm. De ger en kubikmeter som räcker väldigt länge för all vattning och lite till.

Det finns begagnade tunnor att köpa som rymmer över 200 liter och kostar ca lika mycket i kronor som liter. Man kan också köpa en IBC-tank för en tusenlapp som rymmer en kubik. Sen finns det olika lösningar för att leda ner vattnet. Ett sätt är att låta allt vatten gå ner i tunnan/tanken och att ha ett bräddavlopp genom en slang som går tillbaka i stuprörets nedre del. Men det finns också smarta ventiler som fyller tanken tills det kommer till samma nivå som ventilen varefter vattnet fortsätter att bara rinna genom röret. Det finns också fällbara pipar man kan fälla ner och upp, men de kräver lite passning.

Oavsett vilken man väljer så ligger de på 200-300 per styck. Sen finns det lite dyrare designade saker som kan kosta mer. Man kan också köpa tankar man gräver ner och leder allt takvatten till  och som förses med pump, men då blir det lite mer omfattande. Men enklast är en tunna och en ventil med slang.

Den enklaste lösningen är att ställa en tunna under stupröret. Sen rinner det till så fort det regnar. Genom att sätta en bordgenomföring på tunnans högsta nivå kan man leda överskottet tillbaka till dagvattenledningen så att tunnan inte rinner över. Det finns också "smarta" ventiler som bräddar när tunnan är full vilket styrs av nivån man sätter ventilen på stupröret. Biltema har ett paket med tunna och ventil som fungerar och som flera har. 

Med en kran nertill är det enkelt att tappa vatten i kannor eller koppla till en slang som kan leda ut vattnet till planteringen. Det är då en fördel om man placerar tunnan lite högre på en enkelt pall eller liknande. Det går att trava några lecablock eller bygga en enkel anordning av virke. Betänk dock att en tunna med 200l vatten väger ganska mycket.

Tunnor går att köpa på blocket. Även s.k. IBC-tankar som rymmer en kubikmeter.

Tänk också på att en tunna kan samla mygglarver om den är öppen. Har den inte lock kan man spänna ett nät över som hindrar växter och djur att komma i vattnet. Om du redan fått larver i vattnet kan du droppa i lite såpa eller diskmedel, bara så att ytspänningen går bort så att de drunknar. Man behöver också säkra tunnor mot små barn.

En del tunnor har små lock, men det är lite svårare då att pilla dit kranen nertill. Men med en bräda med hål för att hålla den invändiga muttern kan det gå att pilla dit den också.

På bifogade länkar kan du hitta lite olika produkter. På Google och Youtube hittar du ett oändligt antal fler exempel på enkla och avancerade lösningar.

https://www.produkttorget.se/produkt/lovavskiljare-med-utloppskran-tapp-till-vattentunnor-mm/

https://www.bauhaus.se/fallbar-utkastare-icopal-svart-o90mm-stal

https://www.bauhaus.se/anslutningskit-greenline-till-stupror-63-100mm#go-to-description

https://www.biltema.se/fritid/tradgard/bevattning/vattenkannor/regntunna-220-l-2000040887

https://www.marley-germany.com/en/products/gutter_systems/rain_collectors/rain_collector_installation/index.htm

https://www.biltema.se/bat/vvs/bordgenomforingar/bordgenomforing-2000037302

 Nedan kommer lite tips och info från nätet om vattenförbrukning. Egentligen är det ganska lite vatten vi använder för att dricka, trots att allt vatten som produceras är i den kvaliteten.

I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. 

  • 60 liter för personlig hygien.
  • 30 liter för toalettspolning.
  • 15 liter för disk.
  • 15 liter för tvätt.
  • 10 liter för mat och dryck. 
  • 10 liter övrigt. 

 

Många droppar små

  • Åtgärda en droppande vattenkran som annars kan kosta dig upp emot 20 000 liter vatten per år, eller motsvarande mer än 130 fyllda badkar¹. På ett dygn blir det cirka 55 liter.
  • Beroende på modell motsvarar en spolning på en snålspolande toalett cirka 2-4 liter vatten. Åtgärda en toalett som smårinner. På ett år kan en läckande toalett dra 400 000 liter vatten, vilket motsvarar 2 700 badkar. På ett dygn blir det cirka 1 000 liter.
  • En dusch på 3 minuter motsvarar i snitt 36 liter varmvatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter varmvatten². Spara vatten genom att duscha kortare tid.
  • Duscha istället för att bada i badkar.
  • Det går åt 50 liter vatten för en tvätt. Spara vatten genom att fylla tvättmaskin ordentligt innan start.
  • Det går åt 15 liter vatten för en disk. Spara vatten och fyll diskmaskinen innan start
  • Stäng vattenkranen när du borstar tänderna eller när du tvålar in dig. Varje minut rinner det ut cirka 6 liter vatten.
  • Om du har trädgård, bevattna inte med dricksvatten utan med uppsamlat regnvatten i till exempel tunnor.

¹ Ett fyllt badkar motsvarar cirka
150 liter vatten.

² Normflöde på 0,2 liter per sekund.

³ Normflöde på 0,1 liter per sekund.