Vatten 20200916
Vi har nu sedan en tid haft vattentornet fullt, nivån har stadigt legat högt och endast minskat marginellt. Ändå är det inte säkert att problemet är löst. Med extremt låga grundvattennivåer så kan problemet återkomma, och vintern, om det fryser på, är en lång period av torka innan snösmältning.
Sedan 28/7 har vi bokfört mängder vatten in, ut i avlopp, och nivå på reservoar. Just nu ser vi en konstant förbrukning där ungefär samma mängder går ut i avlopp utan större avvikelser, och nivån i reservoaren ligger konstant. Att det är samma mängder visar att det vi pumpar in, kommer ut från alla fastigheter i avloppet genom att vi använder vattnet inomhus.
Vad som hände i början av augusti var att större mängder vatten användes, och en större andel än nu inte gick till avloppet. Eftersom det var torrt och varmt kan man förmoda att mer vatten förbrukades utomhus till bl a vattning. När nivån sjönk gick vi ut med varningar och uppmaningar om sparsamhet.
Men ändå sjönk nivån ännu mer. I perioden 3/8-9/8 hände det, att förbrukningen ökade vid två tillfällen då mängderna utanför avloppet, översteg halva normalproduktionen. Samtidigt pumpade vi maximalt och nådde extremt låga grundvattennivåer. De var då nivån i tornet låg som lägst, och vi befarade att sk trattsänka kunde leda till att grundvattnet sjönk under vad vi kan pumpa. Vi kunde också se att vi pumpade mindre och mindre, och vid kontroll märkte vi att några pumpar hängde ovan grundvattennivån.
Det var då vi stängde av trycket och nivån så småningom hämtade sig. Efter det har regn kommit och möjligen fyllt på något.
De två topparna i förbrukning har vi inte kunnat se någon annan förklaring till än att förbrukningen gått upp just dessa två dygn, och att vattnet inte tappats i avloppet. Vi tror inte att det kunde rört sig om läckage då en sådan inte uppträder som tillfälliga toppar. Ingen har heller anmält att man haft vattenläcka inom sin fastighet under dessa begränsade tider och åtgärdat det.
Nu är det bättre. Tillsammans med ökad nederbörd borde nu grundvattnet öka, men frågan är hur långt det räcker. Vi har diskuterat problemet i arbetsgrupper och föreningens styrelse.
Fortsatt kommer vi att arbeta med:
- Installera teknik för att få kontinuerlig mätning av grundvattennivå och hur tillrinning i borrhål ser ut
- Se över alla mätare (ägs av föreningen) och se till att alla fungerar samt ha utbytesmätare i reserv (Än har inte alla meddelat sin mätarställning så se detta som en påminnelse om du är berörd, vi kommer också att gå ut till enskilda med påminnelse.)
- Strukturera upp formerna för medlemmarnas rapportering av vattenmätarställning och ev. föreslå att regler för detta tas in i föreningens stadgar efter kommande stämma
- Överväga frågan om att ha en andel av vattenkostnader som rörlig avgift mot konsumtion, genom att detta tas in i stadgar
- Att också i stadgarna reglera vattenanvändning för vattning m.m.
- Att se över fler möjligheter till att ta fram ”bevattningsvatten”, utöver det regnvatten som envar samlar, och som medlemmar kan ha tillgång till så vi inte behöver använda det dyrare och renade vattnet till annat än hushållet i övrigt
- Utreda vidare en ”plan B”, hur vi kan öka vattenmängden om det visar sig att vi med våra observationer av grundvatten leder till en bedömning om fortsatt små marginaler
Vi får se vad det fortsatta arbetet visar. Vi har ju under en längre period klarat oss bra, även när det varit torrt. Det kan vara så att denna sommar varit extrem just för oss och inte säkert återkommer. Men nu när vi verkligen gjort allt vad anläggningen förmår och bristen visar sig vara tillgången på grundvatten måste vi se över dessa frågor.
Vi återkommer med mer information alltefter vi får veta mer. Vi tar också upp mer av detta både som information och kanske också till beslut i kommande stämma.
Styrelsen SSF